Tutkitusti kunnossa

Huone näyttää laboratoriolta. Valkoisia seiniä vasten erottuvat erilaiset mittauspisteet, joissa jokaisessa on omat tietokoneet tutkimustulosten arviointia varten. Erimittaisia piuhoja kulkee siellä ja täällä ja olen kuin Liisa Ihmemaassa tässä kummallisessa paikassa.

Huoneen perällä on juoksumatto. Ei mikä tahansa juoksumatto, vaan niin suuri, että siinä voisi juosta vaikka hevonen. Leveä ja mahtava juoksumatto, jolle minä kohta pääsisin kokeilemaan, että missä kunnossa nainen oikein on. Sidon rintani alle sykevyön ja sen verran jännittää, että syke on jo päälle sadan, vaikken ole tehnyt vielä mitään.

Sidon turvavyöt kiinni ja hihna pyörähtää käyntiin. Ensin kävellään kolme minuuttia 6 km/h vauhtia. Saan kertoa tuntemuksiani, testauspäällikkö valvoo näytöltä sykkeitäni ja kun kolme minuuttia on kulunut, mitataan laktaattia. Sormenpäästä napsautetaan verinäyte ja mieleeni tulee aika, jolloin olin raskaana ja jouduin mittaamaan verensokeria jatkuvasti.

Vauhtia nostetaan portaittain. Kävelen vielä 7 km/h kunnes lähden kevyeen hölkkään. Aina kolmen minuutin jälkeen mitataan laktaatti ja taas nostetaan vauhtia. Joka välissä minulta kysytään myös sitä, miltä harjoitus tuntuu. 10 km/h tuntuu jo melko rankalta. Silti jaksan hyvin, mihinkään ei satu. 11 km/h on kova vauhti minulle. Se onkin viimeinen juoksuvauhti ja sydän lyö hurjaa vauhtia. Olo ei silti ole huono, tuntuu, että olisin vielä voinut hetken jatkaa. Maksimisykkeeni oli 191.

Juoksutestin jälkeen mitataan lihaskuntoa. Teen 30 sekunnin ajan perinteisiä vatsa- ja selkälihasliikkeitä, kyykkyjä sekä pystypunnerruksia vuorokäsin viiden kilon painoilla. Nämä testit kertovat ammattilaiselle, että mikä on naisen kunto.

Testejä myös ihan tavallisille ihmisille

Tiesin kyllä, että ODL:n Liikuntaklinikalla tehdään kuntotestejä. Ystäväni, joka muuten on yksi maailman vahvimmista naisista omassa ikäluokassaan, kävi testeissä viime keväänä. Kun kuulin häneltä, että testejä tehdään myös ”ihan tavallisille ihmisille” on siitä saakka minunkin mielessäni kytenyt ajatus, että haluaisin testiin. Halusin tietää tarkemmin, mikä on tilanne kuntoni suhteen, vaikken mikään oikea urheilija olekaan.  Oli myös hyvä saada tietää sykerajat sen suhteen, milloin ollaan perus-, vauhti- tai maksimisykealueella.

Nyt minulla on nyt ihan mustaa valkoisella siitä, että kuntotasoni on ikääni nähden erittäin hyvä. Ei erinomainen, mutta erittäin hyvä. Jokapäiväinen aamulenkki on tehnyt tehtävänsä ja peruskunto on todella hyvä. Kuitenkin tilanne on se, että jos haluan kehittyä, on minun tehtävä harjoituksia myös korkeilla sykealueilla.

Oma harjoitteluni on tasaista. Kehoni on tottunut siihen, että se pääsee joka päivä kävelylle ja saa pari kahvakuulatreeniä viikossa. Se ei sille enää riitä. Lihaskuntoni sen sijaan oli keskitasoisen ja hyvän välissä, mikä tarkoittaa sitä, että jos haluan kehittyä, on tehtävä lihaskuntotreeniä. Liikkuvuuteni sen sijaan oli erinomainen, se ei enää olisi voinut parempi olla.

Jos haluaisin vähentää rasvan määrää kehossani, voisi olla hyvä tehdä pari kertaa viikossa intervalliharjoitusta. Tämä voi tapahtua esimerkiksi niin, että alkulämmittelyn jälkeen vuorottelen kävelyä ja juoksua kahden minuutin sykleissä siten, että juoksuvauhti kasvaisi portaittain ja lopussa ottaisin kehostani irti sen, mitä siitä lähtee.

Kuntotestaaja, testauspäällikkö Jaakko Tornberg näyttää tyytyväiseltä. Hän kertoo, että kuntoni suhteen kaikki on hyvin ja saa minut tuntemaan lievää ylpeyttä siitä, miten olen pitänyt itsestäni niin hyvää huolta. Saan vielä vinkkejä harjoitteluun ja muistutuksen siitä, että välillä on annettava keholle lepoa, joka viikko ei voi treenata lujaa. Ehkä Jaakko näki, että mieleni teki heti siltä seisomalta muuttaa liikuntatottumuksiani ja vaara on todellinen sille, että innostun treenaamaan liikaa.

Oli hyvä kokemus käydä kuntotestissä. Jos olet kiinnostunut, niin testi, jossa kävin, oli Smart Pro. Niitä on monenlaisia, jokaisen omaan tilanteeseen voi räätälöidä oman testin. Eikä tämä ole mikään maksettu mainos, halusin vain kertoa hyvästä kokemuksestani ja annan mielelläni lisätietoja kiinnostuneille!

Liikunnan iloa tähän viikkoon!

-Harriet

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin