Pitkä ja hidas kesä

Meille oli suuri elämys päästä enon kanssa veneilemään.

Millainen on sinun mielestäsi täydellinen loma? Onko se kylpyläloma, kaupunkiloma, erämaaloma, huvipuistoloma, marjastusloma vai liikuntaloma? Vai onko se rantaloma, hyvinvointiloma, seikkailuloma tai urheiluloma? Vai riippuuko vuodenajasta ja loman pituudesta, millaista lomaa kaipaat? Vai saatko pitää lomaa ollenkaan? Jos olet eläkkeellä, et ehkä pääse lainkaan lomalle. Mutta silti on tärkeää joskus rikkoa rutiineja ja tehdä jotakin arjesta poikkeavaa.

Muuttuva lomamaku

Juuri nyt rakastan hitaita aamuja. Sellaisia, ettei tarvitse laittaa kelloa soimaan, vaan voin herätä sitten, kun on heräämisen aika.

Vasta nyt, aikuisena osaan nauttia maisemista, joita näen auton ikkunasta. Yritän tietysti saada lapsetkin innostumaan maisemista, mutta heitä kiinnostaa enemmän Youtube videot.

Heppahälytys!

Kiljahdan  nähdessäni hevosia. Ja silloin saan lasten nenät irti ruudusta ja kuulen kaksi innostunutta Oi ihanaa -huuhdahdusta. En rajoita lasten ruutuaikaa automatkoilla, näin matka sujuu kaikkien kannalta rattoisasti. Kaunis Suomi on täynnä upeita kesäkahviloita, joiden tarjonta hellii kaikkia aisteja.

Mietin omaa suhtautumistani lomaan ja huomaan, että lomamakuni on muuttunut elämän varrella. Joskus nuorempana en olisi voinut kuvitellakaan rentoutuvani mökillä kaukana hopusta ja hälystä. Nyt toivon lomaltani nimenomaan rauhaa ja lepoa. Juuri nyt kaipaan hidasta elämää, pitkää ja hidasta kesää. Ja sellaista saan parhaillaan elää. Tätä kirjoitusta kirjoitan Puolangalta, edessäni järvimaisema ja laskeva aurinko. Kävin juuri lasten kanssa uimassa. Elämä on nyt.

Olen kiitollinen heille, ketkä ovat pitäneet meitä vieraanaan. Ystävillemme ja sukulaisillemme. Ihana päivittää kuulumisia ja viettää kiireetöntä aikaa yhdessä.

Olen nauttinut myös matkalla olosta. Maisema ei muutu nopeasti. Se viestii hitautta ihmeellisellä tavalla. Hämeen peltomaisemat tekevät minut onnelliseksi. Kainuun metsämaisemat saavat minut kunnioittamaan luontoa. Pohjoisen karut tunturimaisemat saavat minut haikeaksi. Suomi on monien maisemien maa. Matkustaminen on mukavinta niin, ettei ole kiire. Voi pysähtyä uimaan kivaan rantaan tai kahville tunnelmalliseen kesäkahvilaan. Se on elämää se.

Koska olemme matkustaneet halki Suomen, annan muutaman vinkin siihen, miten nauttia kaikilla aisteilla hitaasta, pitkästä ja kuumasta kesästä.

Viisi vinkkiä hitaaseen kesään

  • Näköaisti: On lepoa silmille katsoa kauas. Maisema muuttuu hitaasti. Järven rannalla istuessani saatan ajatella, että tällä samalla paikalla joku saattoi istua katsomassa samankaltaista maisemaa jo sata vuotta sitten.
  • Kuuloaisti: Luonnon äänet rauhoittavat. Tuulen humina, virtaavan veden ääni – hiljainen äänimaisema on lepoa sielulle.
  • Makuaisti: Miltä loma maistuu? Loma maistuu mansikalta, jäätelöltä ja mustikalta. Jo aamiaishetki voi olla juhlahetki. Kaunis kattaus ja hidas aamuateria antavat päivälle hyvän alun.
  • Tuntoaisti: Järvivesi kuin linnunmaitoa. Miltä uiminen tuntuu? Tunnen veden pehmeyden kaikkialla kehossani. Keskityn kuuntelemaan tuntemuksiani, iho on ihmeissään kesästä.
  • Hajuaisti: Kesä tuoksuu auringolta. Niityn kukkasilta ja puhtaalta pyykiltä. Miltä tuoksuu kesäinen metsä? Suljen silmäni ja muistan vieläkin tuoksun lapsuuteni mummolan pihamaalta. Joka kerta, kun tavoitan tuon tuoksun uudelleen, palaan ajatuksissani lapsuuteni kesään.

Loma on tietysti lomaa työstä, mutta siitä huolimatta arki vaatii omat askareensa. Ne tuntuvat kuitenkin lomalla vähän erilaisilta. Ainakin näin reissun päältä tarkasteltuna. Yksi lomani kohokohdista oli käydä Verlassa, mutta siitä haluan kirjoittaa oman tarinansa.

Nautihan kesästä, ystäväni!

Sinun, Harriettisi

Sääksjärvi helli meitä ja monia muita, kirkas vesi houkutti meitä sukeltelemaan.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin