Mitä vaatekaappisi kertoo sinulle?

Jos nyt avaisit vaatekaappisi oven, mitä se kertoo sinulle? Ovatko vaatteet kaapissa sikin sokin niin, että osa vaatteista on survottuna hyllyn perimmäiseen nurkkaan? Vai näetkö heti, että tällä hyllyllä on housut ja tuolla hyllyllä paidat. Lempipaitasi on luonnollisesti vaateripustimella, sillä haluat säilyttää sitä siististi mahdollisimman pitkään. 

Mitä vaatteidesi värit kertovat sinulle? Näetkö pääosin mustaa väriä, johon voi kätevästi piiloutua – vai pilkahteleeko siellä täällä muitakin värejä aivan kuin ne olisivat merkkejä alkavasta keväästä?

Missä kohtaa kaapissa ovat liikuntaan ja urheiluun käytettävät vaatteet. Ovatko ne paraatipaikalla eturivissä vai joudutko etsimään niitä, jos haluaisit vetää juoksutrikoot jalkaasi? Entä mihin olet sijoittanut lempimekkosi tai -pukusi? Se lienee saanut kunnian päästä ihan vaateripustimelle ja saa siellä ryhdikkäästi odottaa, kunnes haluat pitkän ajan jälkeen pukeutua siihen.

Mikä on sinun vaatekaappisi vanhin vaatekappale? Onko se kenties äidiltä peritty merkkivaate vai oletko säilyttänyt paljon erikokoisia vaatteita siltä varalta, että joskus ne ovat sopivia. Säilytätkö jotakin vaatetta siksi, että se maksoi ostettaessa melko paljon?

Oletko niitä, joilla on ”tavoitefarkut”, jotka ovat olleet ne ihanimmat farkut joskus monia vuosia, kenties jopa vuosikymmeniä sitten. Vai kuulutko niihin, joilla on joukko-osaston telttakankaiksikin sopivia tunikoita monta kappaletta ihan vain siltä varalta, että taas lihoo ja voi sitten kätevästi piiloutua niihin.

Entä alusvaatteesi sitten? Ovatko valkoiset alushousut edelleen kirkkaan valkoisia vai kenties saaneet pyykissä sävyä muilta vaatteilta? Ovatko alusvaatteet luppanoita vai sopivia? Oletko niihin tyytyväinen vai säilytätkö sellaisia vaatekappaleita, joista et pidä?

On hyvin terapeuttinen prosessi käydä läpi oma vaatekaappi vaate kerrallaan. Silloin voi pohtia jokaisen vaatteen kohdalla, miksi on säilyttänyt tätä niin kauan.  Vaatteilla on paljon tarinoita kerrottavanaan. Yhdestä paidastani muistan aina entisiä työkavereita Rovaniemellä ja yhtä joulujuhlaa, jossa olin tuo paita päällä. Yksistä housuista tulee mieleen ystävän syntymäpäiväjuhlat. Yksi farkkutakki taas vie minut ajatuksissani Nizzaan, jossa kerran vietimme pitkän viikonlopun siskojen kanssa.

Tarinat voivat olla myös toisenlaisia. ”Tämän ostin siksi, että näytän tämä päällä niin hoikalta”. ”Tämä peitti hyvin allini”. ”Nämä eivät kiristä eivätkä purista ja näitä pidän joskus kotona, mutta riisun nämä heti, jos joku on tulossa käymään.” Konmari -metodin sydän on minusta erinomainen. Säilytän ne vaatteet, jotka tuottavat minulle iloa, ovat minulle sopivia ja joita voin käyttää.

On minullakin vaatekaapissani kummallisia ja kiehtovia juttuja, joita en ole pitänyt pitkään aikaan tai lainkaan. Oulussa on maailman paras merkkivaatteiden kirppari, Dom Second Hand, josta olen tehnyt aivan mahtavia löytöjä. Nyt, kun painoni on pudonnut vuoden aikana, olen ostanut myös painonpudotusmatkani aikana lukuisia juuri itselleni sopivia vaatteita. Ei niin, että ajattelisin, ettei nyt kannata ostaa mitään, kun vaatteet sitten jäävät isoksi, ei. Vaan niin, että haluan juuri tämän kokoisena näyttää hyvältä.

Tässä vaiheessa vuotta minä otan esiin kevääseen ja kesään sopivat vaatteet. Ihanat, valkoiset pellavapaidat ja mekot, joita rakastan. Samalla pakkaan paksut neuleet ja talviset vaatteet talvisäilytykseen. Nyt, kun olen pitkästä aikaa omasta mielestäni juuri oikean kokoinen, olen antanut paljon vaatteita myös pois. Jos niillä voi ilahduttaa jotakin toista, niin ne ovat täyttäneet tehtävänsä minun elämässäni. Siisti vaatekaappi tuottaa minulle joka päivä valtavasti iloa!

Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle!

Harriet

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin